TARIM VE ORMAN BAKANI TÜRKTOB YÖNETİMİNİ KABULETTİ

Tarih : 09 January 2023

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulunu kabul etti.

Toplantıda millî tohumların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, tohumculuk sektörünün ihracatta yakaladığı başarının sürdürülmesi, tohumculuk mevzuatının güncellenmesi, araştırma - geliştirme (AR-GE) ve eğitim çalışmalarının eş güdüm içinde yapılması, tohum takip sistemi, süs bitkilerinde KDV indirimi, tohum yetiştiricilerinin ayrıca desteklenmesi gibi konular detaylı olarak ele alındı.

Toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, TİGEM Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç ve Bakan Danışmanı Prof. Dr. Selahattin Çınar da hazır bulundu.

Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKTOB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Aykut Hacıoğlu, sayısı 8000 bine ulaşan TODAB üyesi bayiyi aynı zamanda sahadaki tarımsal yayımcı olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Yeni tarım tekniklerinin sahada uygulanması için eğiticilerin eğitiminin çok önemli olduğunu ve TODAB olarak bu kapsamda bayilerle çalışmalar yaptıklarını anlatan TODAB Başkanı Hacıoğlu, millî tohum çeşitlerinin üreticiler tarafından daha çok ilgi görmesi için yönlendirici olduklarını kaydetti.

Üreticiden çiftçiye kadar tüm aşamaları izleyen ve kayıt altına alan Tohum Takip Sistemi’nin oluşturulması gerektiğini söyleyen Hacıoğlu, bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığından destek istedi.

Kayıt dışı tohumculukla mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığının taşra teşkilatının daha etkin olması gerektiğinin altını çizen Hacıoğlu, TODAB’ın Tohum Nerede Platformu ve uygulamaları konusunda da bilgi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ise özetle şöyle konuştu:

‘’Tohum millî güvenlik meselesidir. Tohumculuk alanında daha stratejik davranmalıyız. Sektörlerin önünü açacak yasal mevzuatın hazırlanması ve uygulanması her şeyden önemlidir. Biz bunu başardık. Tohumculuk mevzuatının da günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerekiyorsa, güncellenir.

Tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşmasına ve Tarım Cebimde uygulamasına tüm sektörlerin sahip çıkması gerekiyor. Tohumda %100 izlenebilirlik için çalışmaları hızlandıracağız.

Millî tohum çeşitlerinin geliştirilmesi, tanıtılması ve pazarlanması için gerekli olan teşvik ve destek mekanizmalarını konuşalım. Çiftçimizi millî çeşitlere yönlendirelim.

Tohum çeşitlerinin de sanayi ürünleri gibi patent alındığında vergi teşviklerinden ve muafiyetlerinden yararlanılmasını sağlayacak düzenlemeler üzerinde çalışalım. Bu konuların hepsi için hep birlikte hızlı aksiyon alalım.’’