ÇKS BAŞVURULARI E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLECEK

Tarih : 30 September 2022
  • Resmi Gazetede yayımlanan kararla, artık Çiftçi Kayıt Belgesi (ÇKS) başvuruları 1 Ekim'den itibaren e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Bu sistem ile çiftçilerimiz diledikleri zaman mesai dışında gece veya gündüz saatlerinde e-devlet uygulamasından Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ne müracaat edebileceklerdir. Uygulama ile çiftçilerimizin zaman kaybı olmayacak, kolaylık sağlanacaktır.

Önceki uygulamalarda çiftçilerimiz internetten başvurularında hangi ürünü ektiklerini belgelemek için muhtar ve azalardan imza almaları gerekmekte iken yeni uygulama ile çiftçimizin beyanı geçerli olacak, Muhtara gitmesine gerek kalmayacaktır.

Yeni Uygulama ile T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüğü personeli çiftçilerimize rehberlik edecek olup, uygulama 1 Ekim- 31 Aralık tarihleri arasında yapılacaktır. Önümüzdeki yıllarda da yine aynı tarihlerde müracaat edilecektir.

Bakanlığımızın vereceği gübre ve mazot desteğinden çiftçilerimizin istifade edebilmesi için 31 Aralık 2022 tarihine kadar çiftçilerimizin mutlaka e-devlet uygulamasına giriş yapmaları gerekmektedir. Çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünlerinde bir değişiklik var ise bunun güncellemesini şubat ayında yapabileceklerdir. Bu şekilde çiftçilerimizin Ziraat Odalarından ücret ödeyip belge almalarına lüzum olmayacaktır.

Çiftçilerimizin Ziraat Odalarına üyelikleri devam etmekte olup, 2001-2021 yılları arası ÇKS’ ye müracaat etmemiş olan ve ilk defa müracaat edecek üreticilerin çiftçilik belgesi almaları gerekmekte, bu süre içerisinde bir kez çiftçi kayıt belgesi almış ise tekrar almasına gerek bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili bilgi almak, müracaat etmek isteyen üreticilerimiz e-devlet şifreleri ile birlikte Tarım ve Orman İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurduklarında yardım alabileceklerdir.