SAHTE/TAKLİT AMBALAJ-ETİKET-MARKA HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU !

Tarih : 29 March 2016

SAHTE/TAKLIT AMBALAJ-ETIKET-MARKA HAKKINDA

ÜYELERE DUYURU

23 MART 2016

 

                Ilgi: Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanliginin 14.03.2016 gün ve 5928 sayili yazisi

 

Bilindigi üzere 5553 sayili Tohumculuk Kanunun  12/c Maddesi ; taklit ambalajlar veya taklit etiketlerle isim ve marka taklidi yaparak veya isim ve marka disinda da olsa karisikliga neden olacak sekilde ibareler kullanarak tohumluk satisi, dagitimi ve bunlari ticari amaçla elde bulundurmayi yasaklamis ve buna aykiri davrananlaraidari para cezasi öngörerek, bu tohumluklara el konacagini vurgulamistir.

Bu hükmün isigi altinda Bakanliktan alinan ilgi yazida; ambalajlari taklit edilen firmalaraonlarin üyesi olduklari Alt Birliklere, TÜRKTOB’ a ve Kanundaki yaptirimlari uygulayacak Il Müdürlüklerine hitaben, bu tür olaylarda nasil hareket edilecegine iliskin bir yol haritasi düzenlendigi görülmektedir.

Bu yol haritasinin degerlendirilmesi sonucunda; ambalaji taklit edilen TSÜAB üyesi firmanin ve TSÜAB’in asagidaki sekilde hareket etmesi gerekmektedir:

 

I-Ambalaji/Markasi/Etiketi taklit edilen TSÜAB Üyesinin Yapmasi Gerekenler:

     1-  Taklit edilen Ambalaj/Marka/Etiket ILE  Orijinal Ambalaj/Markayi/Etiketi ve her ikisinin de renkli fotograflarini çekerek; taklidi orjinalden ayiran tüm özellikleri, dikkat çekecek sekilde ilgili fotograflar  üzerinde isaret ederek belgelemeli ve bu hususlari ayrica yazi ile yazmalidir.

2-Taklit eyleminin tespit edildigi yerin/yerlerin/kisilerin adresini açik sekilde yazmalidir.

3-Yukarida (1) ve (2) basliklarinda yer alan tüm bu bilgi ve belgeleri,  vakit geçirmeden elektronik ortamda TSÜAB’a iletmelidir.

4-Orijinal ve taklit ambalajin fizikî ortamda teminini taklit eyleminin tespit edildigi yerin Il Müdürlügüne iletecektir.

 

II-Yukaridaki bilgi ve belgeleri alan TSÜAB’in Yapmasi Gerekenler:

1-Yukarida I. Bölümde  yazili bilgi ve belgeleri;

A-DERHAL, (orijinal ve taklit ambalajin fizikî ortamda temininin sikâyetçi TSÜAB üyesinden Il Müdürlügüne  saglanacagini vurgulamak suretiyle) I/2 de belirtilen adresin bulundugu  Il Müdürlügüne resmî yazi ile iletecektir.

B- Web sayfasi araciligi ile tüm üyelerine duyuracaktir.

C-Ilgisi çerçevesinde TODAB ve/veya FIDEBIRLIK’e duyuracaktir.

2-Durum hakkinda TÜRKTOB’a bilgi verecektir

3-Konunun takibi çerçevesinde Il Müdürlügünde yürütülen çalismalari BÜGEM’le isbirligi yaparak takip edecektir.

 

 

Tüm üyelerimizin bilgileri ile ambalaj/etiket/markalarinin taklitleri halinde yukardaki yol haritasi çerçevesinde hareket etmeleri hususunda geregi saygiyla duyurulur.