TÜRKTOB’DAN MİLLÎ VE YERLİ ÇEŞİTLERE DESTEK TALEBİ

Tarih : 22 Mart 2022

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Heyeti, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. 

TÜRKTOB ve Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Birliğin, 7 alt birliği ve 65 bini aşan üyesiyle tohumculuk sektörünü temsil eden kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğunu hatırlattıktan sonra, "Her zaman Tarım Kredi Kooperatifleriyle birlikte ülke tarımına hizmet etmek için hazırız. Bu yolda iş birliği ve istişare kanallarımızın açık olduğunun bilinmesini isterim." dedi. 
  
Tarım Kredi Kooperatiflerinin uygulamaya başladığı ve yaygınlaştırmayı planladığı sözleşmeli üretim modeli içerisinde yerli ve millî çeşitlere olan desteğin artmasını isteyen Akcan, "Serbest piyasa koşullarını kabul etmekle birlikte, Tarım Kredi Kooperatiflerinin yerli ıslah ürünü olan çeşitlere pozitif ayrımcılık yapmasını bekliyoruz. Üreticimiz başta olmak üzere hep birlikte ciddi yol alabiliriz. Tohumculuk sektörü ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış ve pazarlama ağının çok yakın temasta olması gerekir." şeklinde konuştu.    

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar ise, BİSAB üyesi ıslahçıların geliştirdiği yerli ve millî çeşitlerin yaygınlaştırılması için Tarım Kredi Kooperatiflerinin sahadaki faaliyetlerinin çok önemli olduğunu kaydetti. Yerli ve millî çeşitlerin üretim ve satışında kooperatiflerden daha çok destek beklediklerini kaydeden Yazar, "Islah çalışmalarının çok yüksek olan masrafları ancak sermaye yapısı güçlü olan şirketler tarafından karşılanabiliyor. Bu sermayeyi korumak ve artırmak için geliştirilen çeşitlerin daha çok yaygınlaştırılması gerekiyor. Pandemi döneminde yerli ve millî tohumun önemi daha çok anlaşıldı. Bizler tohumculuk sektörü olarak bu doğrultuda çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.  

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Hacıoğlu da tohum bayilerinin sertifikalı tohumun kullanımının yaygınlaştırılması ve en kaliteli tohumun en uygun fiyatla, istenilen zaman ve miktarda çiftçiye ulaştırılması için çok yoğun gayret sarf ettiğini belirtti.

Hacıoğlu söyle konuştu:

"Bizim çalışmalarımız, verimli ve kaliteli üretimi teşvik ettiği gibi üretici gelirlerinin de artmasını sağlıyor. TODAB olarak ayrıca tohumlukların doğru ortamlarda depolanmasının sağlanması ve eğitim çalışmaları ana uğraş alanlarımızı oluşturuyor. 1.600 Tarım Kredi Kooperatifi TODAB’ın üyesidir." 

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Türkiye’de tohum yetiştiren tüm çiftçilerin temsilcisi olduklarını, 56 bin üyeyle tohum ve tarım sektörüne omuz verdiklerini ifade etti. 
Güler, "Yerli ve millî tohumculuğun yaygınlaşması için beklentimiz, Tarım Kredi Kooperatifleriyle birlikte oluşturulacak projelerin etkinliğinin artırılmasıdır." ifadelerini kullandı. 

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Fide Üreticileri Alt Birliği (FİDEBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Kayhan Yıldırım, çoğunluğu Akdeniz Bölgesi’nde olmak üzere 196 üyeye sahip FİDEBİRLİK’in millî tarım politikası çerçevesinde iş birliğini geliştirmek istediğini kaydetti.

Tohumculuk sektörünün tüm paydaşlarıyla daha geniş ve kapsamlı toplantılar yapılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Bir çalıştay organize ederek, ortak sorun ve çözüm önerimiz ile birlikte iş birliği fırsatlarımızı değerlendirebiliriz." dedi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise TÜRKTOB Heyeti’ne ziyaretleri için teşekkür ettikten sonra tarımın ve tohumculuğun en stratejik sektörler ve alanlar olduğunu vurguladı.

TÜRKTOB Heyeti’nin tüm taleplerini değerlendireceklerini, ortak çalışma ve proje olanaklarını artıracaklarını kaydeden Aydın, "Siz olmazsanız biz de olmayız.  Ayçiçeği, çeltik ve dane mısır için başlattığımız sözleşmeli tarımı yaygınlaştıracağız. Organize piyasalar oluşturacağız. Teminat sistemini sağlamlaştıracağız. Finansal çözümleri çeşitlendireceğiz." ifadelerini kullandı. 

TÜRKTOB Heyeti’nde TODAB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Özgehan Mutlu, TODAB Yönetim Kurulu üyeleri Faruk Yılmaz ve Suphi Çetkin ile TYAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Nihat Dolaş da hazır bulundu. 

Ankara - 14.03.2022